Schulden bij een erfenis

augustus 19, 2022 by · Reacties uitgeschakeld voor Schulden bij een erfenis
Filed under: Uncategorized 

Je financiële zaken staan niet meer op een rijtje omdat je schulden hebt opgebouwd. En deze moeten worden gemanaged en eventueel overzien worden door een curator. Wat gebeurt er met financiële giften die je krijgt uit bijvoorbeeld een erfenis?

Iemand uit de familie kom te overlijden en deelt je mee in de nalatenschap, hiervoor krijg je bepaalde eigendommen of een financiële som toegekend uit de erfenis. Maar wanneer je schulden hebt dan kun je dit niet zomaar houden.

Schulden bij de erflater

In het erfrecht komt het voor dat een erfgenaam schuldenaar kan zijn bij de erflater. Het kan dan voorkomen dat de schuld nog steeds geïnd mag worden door de andere erfgenamen. Het kan ook zijn dat de schuldvereffening is opgenomen in het testament. Hieruit ontstaan twee situaties:

  • je krijgt pas jouw deel van de erfenis wanneer de schulden zijn voldaan (de schuld wordt geïnd door een andere erfgenaam)
  • jouw schuld wordt in mindering gebracht op jouw aandeel van de erfenis

Schulden bij instanties

Wanneer je schulden hebt bij instanties kan het zijn dat je een BKR registratie krijgt. Hiervoor krijg je een curator aangewezen die jouw financiële zaken overziet en mede bepaald hoe jij de uitgaven en betalingen voor het aflossen van de schulden regelt.

Wanneer je een (deel) van een nalatenschap ontvangt in financiële middelen dan dien je dit op te geven bij de curator. Omdat er immers sprake is van financieel vermogen ben je dus in staat om schulden af te lossen. Omdat je een BKR registratie hebt en onder curatele staat ben je dit verplicht. Heb je schulden maar geen BKR registratie dan ben je dit niet verplicht.

Schuldeiser

Ben je zelf de schuldeiser die bij het erfenis verdelen schulden kan innen, dan is de schuld die nog geïnd moet worden bij de schuldenaar niet direct van jouw om je schulden mee af te lossen die jezelf persoonlijk hebt opgelopen. Schulden van een andere erfgenaam komen eerst ten goede van alle andere erfgenamen waaruit jij je aandeel weer krijgt. Ook deze schuldvereffening wordt gezien als nieuw vermogen waarmee je de schuld van jouw schuldaflossing volgens het BKR weer aflost.

Het verkrijgen van vermogen uit andere bronnen naast het inkomen uit werk, zoals een erfenis, wordt gezien als een aanspreekbare bron voor de aflossing van jouw schulden. Er wordt uiteraard een zekere mate van eigenbelang ingesteld waarmee je nog in je levensonderhoud kan voorzien, maar alles daarna wordt direct gebruikt voor aflossing van je schulden.