Lening voor een auto

Geld geleend voor auto? Let op dekking autoverzekering

Steeds meer mensen sluiten een lening af om er een tweedehands auto voor te kopen, of schaffen een auto aan via private lease. Het is van belang om daar dan wel een passende autoverzekering bij af te sluiten. Auto’s ouder dan vijf jaar worden vaak niet meer all-risk (WA + Volledig Casco) verzekerd. Dat is logisch, want die auto is niet veel meer waard en de premie weegt niet meer op tegen de dagwaarde van de auto.

Voorbeeld

Een voorbeeld. Je koopt voor 7000 euro een auto van vijf jaar oud. Je hebt niet zoveel spaargeld meer en besluit daarom een lening van 5000 euro af te sluiten. Je kiest voor een WA + Beperkt Cascoverzekering, want die past het best bij de leeftijd van de auto. Met een WA + Beperkt Cascoverzekering ben je alleen verzekerd aan schade die jij aan anderen toebrengt, maar niet voor schade aan je eigen auto die je zelf  veroorzaakt. Na een paar maanden krijg je een aanrijding en is de auto total loss. Jij bent de schuldige van de aanrijding. In dit geval krijg je niets van je autoverzekeraar, omdat je niet verzekerd bent voor schade aan jouw auto. De auto kan naar de schroothoop, maar je bent voorlopig nog niet van de lening af. Met een WA + Volledig Cascoverzekering kreeg je in ieder geval nog de dagwaarde terug om de lening mee af te lossen.

De juiste dekking

De juiste dekking voor je autoverzekering bepaal je zelf. Maar wat is de juiste dekking? Vergelijkingssite Vergelijken.net geeft de volgende richtlijnen:

–          Bij een auto van jonger dan vier jaar: WA + Volledig Casco.

–          Bij een auto van tussen de vier en acht jaar oud: WA + Beperkt Casco.

–          Bij een auto van ouder dan acht jaar: Alleen WA.