Geld lenen zonder BKR toetsing

Geld lenen zonder BKR toetsing

In Nederland is het niet mogelijk om geld te lenen zonder BKR toetsing. Alle bij de AFM aangesloten banken toetsen bij het AFM. Op basis van die toetsing wordt bepaald of ze een lening verstekken aan iemand met een BKR registratie. Sinds de aanvang van de kredietcrisis zijn er in Nederland niet zo heel veel banken meer die geld verstrekken een mensen met een BKR registratie. Maar toch zijn er gelukkig nog wel banken die dat risico nog wel aandurven en die deze mensen willen helpen.

Geld lenen zonder BKR toetsing betekent dat men gaat lenen zonder dat men daarvoor gaat informeren bij het BKR in Tiel. Indien de kredietverstrekker geen BKR toetsing uitvoert hebben ze dus ook niks om te overwegen en derhalve zal een lening ook worden afgewezen.

Mini lening zonder BKR toetsing

Een mini lening is een lening tot maximaal 1.000 euro. Daarnaast is een mini lening altijd van (erg) korte duur. Dit soort leningen zijn echter altijd bijzonder duur en de kreet dat geld lenen geld kost is hier dus zeker van toepassing. Vooral mini leningen zoals “voorschotje” of “minilening” die hier in Nederland worden verstrekt zijn uitermate populair. Het hele grote voordeel van zo’n minilening is echter dat er geen BKR toetsing wordt aangevraagd en er geen BKR registratie plaats vindt. In alle of in ieder in bijna alle gevallen krijg je een mini lening alleen als je een baan hebt. Er wordt geen rente in rekening gebracht, maar in plaats daarvan betaal je afhandelingskosten en die liegen er niet om. De meeste mini leningen zijn tussen de 100 en 750 euro en hebben een looptijd van 15 of 30 dagen voordat de lening volledig moet zijn terugbetaald. Dat is dan ook gelijk de reden waarom er geen BKR toetsing plaats vindt. Een BKR toetsing hoeft pas bij bedragen groter dan 1000 euro en bij een looptijd langer dan 3 maanden.

Niet alle geldverstrekker voeren een BKR toetsing uit

Niet alle bedrijven of instanties kunnen de gegevens van het CKI opvragen. Dat kan alleen jijzelf doen of bedrijven en instanties die bij het BKR zijn aangesloten. In totaal zijn er meer dan 220 organisaties met meer dan 4000 vestigingen die op dit moment gebruik maken van een BKR toetsing. Op de website van het BKR staat een lijst met alle deelnemende organisaties. Wil je dus geld lenen en je hebt een BKR registratie, dan kun je in deze lijst kijken en vervolgens zoeken naar een geldverstrekker die niet op deze lijst staat.

Organisaties die geen BKR toets doen

Verre weg de meeste organisatie voeren een BKR toets uit alvorens ze over gaan tot het verstrekken van een lening of een hypotheek. Maar toch zijn er nog een aantal organisaties die daar nog niet aan mee doen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, te weten:

  • De geldverstrekker wil zoveel mogelijk producten leveren en neemt daarbij de betalingsrisico’s op de koop toe.
  • De rente op deze kredieten kunnen zeer hoog zijn, in ieder geval hoger dan de rente bij een geldverstrekker die wel een BKR toets doet. Met die hogere rente compenseert de kredietverstrekker dan het grotere risico.
  • In enkele gevallen willen banken of kredietverstrekkers waar je al een jarenlange band of vriendschap mee het opgebouwd je ook nog wel eens helpen. Een leenvorm op basis van “good will” valt namelijk ook buiten de BKR toetsing en daarmee zou je dus een lening kunnen afsluiten zonder BKR toetsing.

Waar kun je geld lenen zonder BKR?

Heel veel mensen zoeken uren lang op bijvoorbeeld het internet naar banken of instanties die hen toch geld willen lenen zonder een BKR toetsing. Dit schijnt in de praktijk heel erg lastig te zijn. Er zijn echter toch wel enkele banken waar je geld kunt lenen zelfs als je een BKR registratie hebt.

Dit zijn banken in Nederland die toch het risico aan durven om leningen te verstrekken aan mensen met een BKR codering of die geldverstrekker voeren zelfs niet eens een BKR toetsing uit. Wil je weten welke banken en overige kredietverstrekkers geen BKR toetsing doen, dan kun je daarvoor het beste naar de website van het BKR gaan. Die houden een lijst bij van alle instanties die wél een BKR toetsing uitvoering. Als je weet welke instantie dat wel doen, kun je daarmee ook nagaan welke dat niet doen. Die staan namelijk niet op de lijst.

Let er achter altijd wel goed op dat het BKR er niet alleen voor is om instanties te helpen bij de keuze of ze jou wel of niet een lening moeten verstrekken. Het BKR is er ook voor bedoeld om jou er voor tegen te behoeden dat je niet teveel leningen of een veel te grote lening afsluit die je toch niet kunt aflossen en je je schulden toch niet kunt betalen. Het BKR is er dus ook voor jouw eigen bescherming.